top of page

Trapist

Trapist je polutvrdi punomasni sir sa min. 45% m.m. u suvoj materiji

Trapist je sir edamskog tipa. Sir slične recepture je kod nas poznat i kao kačkavalj. Trapist dolazi iz Francuske, gde su ga proizvodili kaluđeri. U našim krajevima je počeo da se proizovdi krajem 1880-te godine a danas ga čak neki smatraju našim domaćim sirom. Uglavnom se proizvodi u koturima, ali ga možete pronaći i u obliku bloka. Od 100 kg kravljeg mleka dobije se između 9 i 11 kg trapista. Karakterističan je po svojoj glatkoj i izraženoj kori srednje debljine i slameno žute boje. Trapist ima prijatan, čist i pomalo aromatičan ukus. Svojim ukusom i formom se odlično uklapa u sendviče, uz voće ili povrće, ali i otopljen na mesu ili testeninama. 
Naš sir tipa trapist mušterije od milja nazivaju Silbaški sir.
Boja ovog sira je slamenkasto žuta, skoro bela, i ima prepoznatljiv, aromatičan i pun ukus. Umerenog je mirisa. Zbog ovih osobina ovaj vrhunski sir ima nezamenljivo mesto na trpezi.

IMG_8140-5.jpg
Trapist: Products
bottom of page